Szent Miklos puspok, a nyolcas szam buvkoreben epult var es ket ujabb festoi kisfalu jutott mara. 

Ma reggel, mivel idejekoran tudtunk indulni, egy kis kiterovel leugrottunk a tengerhez, hogy a gyerekek az elmaradhatatlan kagylogyujtogetes iranti szenvedelyuknek is hodolni tudjanak. Maga a partszakasz bajosan elhagyatott volt, igy marciusban. Sargas homok, kristalytiszta tenger, valamennyi noveny es az elmaradhatatlan fakerites. 

Reggeli masodik allomasunk Polignano a Mare varoska volt. Ez a varoska kedvelt udulo- es kirandulo varos a Bariban lakok szamara. Valoszinuleg tortenelmi jelentosegenel sokkal fontosabb festoi fekvese. Hatalmas sziklakon epult varos. Egy kilatoteraszrol lenezve mi is azt tapasztaltuk, hogy lent a tenger tarajos hullamokat vet es nyaldossa a sziklakat, valamint a megbuvo sok-sok barlangot.


Itt keszult rolunk egy csaladi foto is, nyari hangulatban…


Polignano utan rovid megallas kovetkezett Traniban, amit Puglia gyongyszemenek tartanak. Ez a varos is a tenger mellett fekszik, katedralisa kozvetlenul a tengerparton magasodik. Eloterben a vitorlas kikoto arbocai ringatoznak, szoval nem rossz latvany.


Itt fogyasztottuk el mai egyszeru ebedunket, pugliai specialitast: focacciat. Ez a bar is mar vagy szaz eve mukodik… kedvesek, mosolygosak voltak ez eladok, megkerdeztek honnan jottunk, ajandek sutit adtak, szoval megint radobbentunk arra, hogy turistakkal, vendegekkel foglalkozni, egyaltalan barmilyen szolgaltatast nyujtani csakis igy szabad, igy erdemes. Es akkor lesz is tobbgeneracios uzlet belole.

Trani utan egy oras autozas kovetkezett. Ez is elmeny a javabol: amerre szem ellat olajfaligetek nehol egy-egy epebb, romosabb trulloval. Ha Puglia, akkor nekunk ez a kep egetodik be a memoriankba, az olajfak csendes meltosagteljes egyuttese, viragzo gyumolcsfakkal, mezei viragokkal. Valahogy itt is azt erezni, hogy ezek a fak vagy szaz eve ott allnak, es ott fognak allni szaz ev mulva is… 

Ezen a szepseges, jellegzetes helyen orokitettuk meg kedves es huseges utastarsunkat, Pandat, ime:


A delutani programpontunkat nagyon vartuk, ez felcsigazta a gyerekeket is. Egy misztikus kastelyt latogattunk meg: Castel del Montet. Del-Olaszorszag egyik legtobbet vitatott tortenelmi emleke, ugyanis nem tudni miert, milyen celbol epitettek. Ami bizonyos, hogy II. Frigyes epittette a 13. szazadban, alaprajza nyolcszog, aminek csucsain nyolc szinten nyolcszogu torony emelkedik. Minden a nyolcas szam es a tokeletes szimmetria jegyeben epult.


Ellenben elhelyezkedese, sot ez a szokatlan alaprajz sem utal arra, hogy vedelmi funkciot szantak volna neki, valoszinuleg soha nem is laktak. Konyhaja sem volt.

Frigyesunk velhetoen a keresztes haborukban kapott ihletet, mind az alaprajz, mind a furdoszobak (ebben a korban kimondottan csak az arabok fektettek nagy hangsulyt a tisztasagra) irant, es legvaloszinubb magyarazat a kastely letrejottere, hogy Frigyes igy tisztelgett a matematika-geometria torvenyszerusegei, illetve a vegtelen-tokeletes isteni, valamint a veges-tokeletlen emberi alkotas, es e ketto kapcsolata elott.

Hat ezen lehet toprengeni…

Irany utolso allomasunk: Bari.

Ezt azert mar lightosabbra vettuk. Egyreszt a gyerekek megkaptak az egesz nap vart fagyit, masreszt Mikulas, azaz Szent Miklos puspok sirjat is megneztuk. Na errol egy kicsit bovebben…


Hittanos tanulmanyainkbol mi is tudtuk, hogy “Mikulas” Myra puspoke volt es vertanuhalalt halt valamikor a 4. szazadban. 1087-ben a legendak szerint kereskedok szereztek meg Miklos maradvanyait, amit Roma erintesevel Bariba hoztak s elkezdtek egy impozans kriptat s templomot epiteni, ahol a “Mikulas” maradvanyai ma is megtalalhatoak. A templom 100 evig epult. A felujitasok soran szerencsere eltunttetek a barokk tulburjanzasokat, melynek koszonhetoen nagyon szep egyszeru, letisztult a templombelso. 


Szent Miklos puspokot a katolikus es az ortodox vallas is tiszteli, igy szamos szlav turistanak is nepszeru zarandokhelye, annyira, hogy 2003-ban Putin is meglatogatta a templomot, melyet emlektabla jelez…


Pugliai ot napunkat sajat fuzesu vacsoraval zartuk.

Holnap reggel pakolas es irany a repter, ahol repulore szallunk s romai atszallassal erkezunk Budapestre. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s