A Csizma sarkan jartunk

Mai napunk a Csizma sarkanak felfedezesevel telt. Ezt a sarkot Salentina-felszigetnek hivjak, es harom pontjan is jartunk. Alabb egy jo terkep, amin nyomon kovetheto az utunk.


Elso nagy elmeny a nyugati partszakaszon egymas kozeleben magasodo torre-k , ortornyok megismerese volt. Ezek az ortornyok a 16. szazadban kezdtek epulni, es rogton, illetve a tovabbi evszazadokban is komoly szerepet jatszottak a parti vedelemben. Fust- es tuzjellel kommunikaltak egymassal. A Napolyi Kiralysag idejen 379 ilyen torre allt, abbol 80 itt a kornyeken.

A Torre Uluzzot kozelrol-tavolrol is megcsodaltuk.A Torrek utan Gallipoli fele vettuk az iranyt. Gorog eredetu, neve “szep varos”, es tenyleg remlik valami a toriorakrol, hogy tortent itt valami. A varos ovarosi resze egy kicsi szigeten all, amit hid kot ossze a szarazfolddel, a modernebb reszekkel.

Gallipoli – az utikonyv szerint – dolgozo vagy munkas varos, halaszati kozpont, sok-sok halaszcsonakot lattunk mi is szarado halaszhalokkal es mozgo kagyloarusokkal.


Ami miatt nekunk emlekezetes marad, az azonban nem a tortenelmi emlekek, vagy a hofeher homokos strandok, ami jo idoben kaprazatos lehet, hanem ket olyan dolog, amit a kovetkezo blog bejegyzesben fejtunk ki. 

Gallipoli utan irany a felsziget legdelebbi pontja, ahol az Adriai es Ion tenger osszeer: Santa Maria di Leuca. 

Elotte ebedunket egy igazan pompas helyen, egy obol mellett koltottuk el, igaz a szirten levo nagy szelben a pizzasdoboz majdnem Afrikaig repult…


Leucaban egy hatalmas vilagitotorony figyeli a vegtelen kek tengert, a teren pedig szep templom van. A templom mellett egy XVI. Benedek paparol keszult szobor, az elso, amit rola lattunk. Leuca utan az olasz barokk fovarosa, Lecce kovetkezett. Sajnos, a korszakot es Leccet szimbolizalo Katedralist eppen restauraljak, de attol meg megizleltunk valamit a barokk tulburjanzasbol.Leccenek tobb mint 40 temploma van, mi megneztuk meg a Domot es a Santa Chiara templomot, szepek voltak. Legszebbek azonban talan a kicsit utott-kopott tobbszazeves hazak, amik patinajukbol, eleganciajukbol mit sem vesztettek az evtizedek alatt. Pl. egy-egy teraszon siman allhat harom eletnagysagu meszko szobor.


Vacsira nagyon autentikus helyen, nagyon autentikus etelt ettunk: pucciat. Ez egy kisebb pizzafeleseg, amibe Te magad valasztod ki a belevalokat: husgolyotol elkezdve, brokkoliig, tonhalig, spenotig, szaritott es friss paradicsomig, stb., amit osszesutnek. Arra is ra kellett jonnom, hogy sajnos meg rengeteg olasz szot nem ismerek. Finom volt, melto bucsu Leccetol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s