Il primo giorno… osregi varosokban jartunk!

A mai nap ket csodas varos felfedezesevel telt!

Kiados alvas utan, kilepve s kozepkori szallasunkrol maris Altamura setaloutcajan talaltuk magunkat. Elso dolgunk valami reggeli keritese volt. A Katedralis mellett betevedtunk egy kavezoba, ahol mintha megallt volna az ido. 


Regi, hatvanas evekbeli milio es targyak. Kifelejovet megtudtuk, hogy a kavezo 1832 ota mukodik. Ez aztan a hosszutavu uzletpolitika!!!! Tessek keresni a datumot a kepen!!


Ha mar regmult, Altamura annal is regebbi multra nez vissza. A varos nevezetes arrol, hogy osember maradvanyokat es tobb dinoszaurusz labnyomot talaltak itt. Igy mar megertettuk a kavezoban tucatszamra fellelheto csokidinokat.


Jot setaltunk, es hires altamurai kenyeret vettunk ebedre.

Kb felora autozassal ertunk el a kovetkezo uticelig, Matera varosaig. Ez a Fold egyik legregebb ota folyamatosan lakott varosa, es ertheto is miert. Olyan jellegzetes tufa sziklakon fekszik a varos, hogy telis-tele van barlangokkal. A hatvanas evek elejeig 30 000 ember lakott ezekben a barlanglakasokban, aztan az allam attelepitette oket a modernebb varosreszbe. Ami akkor szegyenfolt volt, most a kornyek fo turista-attrakcioja, meltan.


Egy korabeli barlanglakas korhu berendezessel muzeumkent mukodik es megtekintheto.  Berendezesileg sok hasonlosagot mutat a mi paraszthazainkkal.


A sziklaba vajt epiteszet minden mas, epitett kornyezetet is jellemez. Egy kivetelevel az osses templomuk felig-meddig sziklaba vajt. Jartunk egy olyan sziklatemplomban (Chiesa di Santa Maria d’Idris, ott a lenti kep kozepen a kereszt alatt, tessek megkeresni :-)), ahol a sziklafalakat 12-17 szazadi freskok diszitik.


A varosban orak hosszat lehet bandukolni, lepcsokon fel es le. David enapi aranykopese is innen ered, “Na, most mar kullogjunk a kocsihoz!” De a masik se semmi: ” A tegnapi teszta utan ma ennek vacsira egy kis lasagnet!”

Matera tenyleg nagyon szep volt, nem sok ennyire jellegzetesen sziklara epult es ilyen nagy kiterjedesu varost lattunk eddig.

Jol esett megpihenni az autoban.

Kovetkezo szallasunk, itt 4-et alszunk, egy kisvarosban van, egesz kozel a tengerhez. Tipikus hosszanti epitesu haz. A tulaj szereti a regi cuccokat, regi irogep, imaszek, gitar, giccses Jezus-kep tarkitjak a szobat. A lakashoz egy kicsi kert is tartozik, remelem, azt is kielvezzuk valamikor, bar eleg hus az este…


Vacsira pizzaztunk, dugig ettuk magunkat, sot meg maradt is holnap ebedre.


Ez egy nagyon szep nap volt!

Holnap irany a csizma tenyleges sarka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s