Al Ain, avagy Zayed sejk szulovarosa

Reggelink elfogyasztasa utan belevetettuk magunkat Al Ain varosaba, amely Abu-Dhabi emirseg resze az Egyesult Arab Emirsegeken belul. A varos nagyon hires es kivetelezett helyzetben van, mert innen szarmazott Zayed sejk, aki 45 evvel ezelott egyesitette a 7 emirseget, amibol letrejott vegul az Egyesult Arab Emirsegek. 

Al Ain nemcsak errol hires, hanem meg a ritkasagszamba meno tevepiacarol is. Itt kezdtuk a napunkat. Ez egy hagyomanyos allatpiac, de nekunk szokatlan volt latni, hogy nem csak kecskeket es teheneket, hanem teveket is adnak-vesznek. Innen mentunk Zayed sejk palotajaba, ahol 1966-ig elt, es csak utana tette at a szekhelyet Abu-Dhabi varosaba. Meg ezutan is sokat visszajart ide es sok illusztris vendeget fogadott itt. 


Maga a palota zsenialisan van kialakitva. Nagyon szereny kivulrol, ellenben megis meltosagteljes. Sok az arnyekos resz es a szobak elhelyezese is jol megvalasztott a hoseg elkerulese erdekeben. Maga a sejk 1966-ig eletvitelszeruen elt itt, igy meg az egykori haloszobajat is meg lehetett nezni. 


A kert is nagyon szep, de a sok zold terulet azert mar a mai kor ontozorendszeret dicseri. Akkoriban valoszinuleg meg homok lehetett a fu helyen. A sejk palotaja mellett talalhato az Al Ain oazis is, ami kore igazabol a varos epult par szaz evvel ezelott. Nem hiaba a sejk is ismerte az ingatlan valasztas harom alapszabalyat: lokacio, lokacio, lokacio. 

Az oazis bejarata mellett talalhato egy nagyon szep botanikus kert, ahol fantasztikusan es nagyon osszeszedetten mutatjak be az Emirsegekben megtalalhato novenyfajtakat. Itt vegre lathattuk a Frankincense (fenyotomjen) fat is, ami felhasznalasaval keszitettek a tomjent. Ez sokaig az egyik legfobb kereskedelmi termeke volt az itt elo embereknek. 

Az oazisban kozel 15 000 db datolyapalma talalhato es itt egy kis videoban be is mutattak az ugyevezett “falaj” ontozorendszer mukodeset, ami  tobb szaz evvel ezelott szallitotta alagutakban, illetve felszini csatornakban a vizet az oazisokbol, hegyekbol a falvakba. 


Az Omanban kiepitett rendszer kozel 120 km hosszan tudta szallitani a vizet meg a Wahiba sivatagba is, es tobb mint 4000 csatornabol allt. Ez a rendszer ma mar Unesco Vilagorokseg reszet kepezi. A lenti kepen a datolyapalma alatt egy modernkori megfeleloje lathato ennek a csatornanak. 


A varost elhagyva az Emirsegek fovarosa, Abu-Dhabi fele vettuk az iranyt, a 2 x 5 savos autopalyan, ami csak ugy szelte at a homokduneket. 

Abu- Dhabi varosa hatalmas es nagyon pozitiv meglepetes volt szamunkra.

Innen folytatjuk majd az utibeszamolonkat. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s