Wadi Shab es a Hawiyat Najm Park, avagy a furdesbol es ugralasbol sose eleg…

Az elozo ejszakai teknos elmeny fantasztikus hatasa meg a reggeli kozbeni beszelgeteseket is uralta. A kapott elmenyfroccs nem ereztette a kevesebb alvas okozta faradsagot. 

Szallashelyunket elhagyva Wadi Shab fele vettuk az iranyt. Ez a wadi a legkeveltebb Omanban az utikonyvek es Csongor idegenvezetese szerint is, es miutan bebarangoltuk, ki is jelenthetjuk, hogy nem veletlenul. 


Egy rovid csonakazas utan nekivagtunk a 3,5 km-es turanknak a paradicsomba. A kanyonban az ev minden napjan van viz, ami itt ritkasag szamba megy. 


Magassaga kozel 700 meter es ennek az aljan palmafak es bananultetvenyek kozott setaltunk fel a felso toig. Itt turaruhankat furdoruhara es viziszandalra (mar akinek volt…) cserelve indultunk egy olyan furdesre,  aminek az emleket nagyon sokaig orizni fogjuk. 


A kanyonban levo patakban kozel 1 km tavolsagra tudtunk feluszni, illetve nehol setalni ugy, hogy melletted meg mindig 400 meter magas sziklafalak magasodtak. Az uszasunk vegen pedig egy kis resen, majdnem a viz alatt attuszakolva magunkat, bejutottunk egy vizesessel megaldott barlangba. Ez meseszeru volt, foled magasodo falak, kristalytiszta azurkek viz, barlang es meg a vizeses is. 


Miutan jol kiaztattuk magunkat, elindultunk vissza a koves osvenyen az autoinkhoz. Az omani emberek nagyon kedvesek es majdnem az osszes fiatal beszel angolul is. Ennel meglepobb teny volt, hogy ezen a koves es sziklas uton lefele folyamatosan hagytak le minket azok a helyiek, akik mezitlab voltak. 

Autoinkhoz erve egy helyi utcai etteremben alltunk meg, ahol a vendeglatos nemcsak a flexibilitasarol marad emlekezetes, mert az etterem osszes asztalat atrendezte a teraszra miattunk, hanem a fozni tudasarol is, mert valami fantasztikusat ettunk. 


Innen indultunk tovabb a Hawiyat Najm Parkba, ami egy kiveteles geologiai kepzodmeny. A kozeli tenger vizmozgasa alamosta a teruletet, es igy a felette levo talajreteg ugy 40 m atmeroben be is szakadt szepen. Szerencsenkre a viz nem huzodott teljesen vissza, igy remek furdozes kovetkezett megint. 


A viz egyszerre sos es edes. A viz mozgasa miatt a kimosodas kovetkezteben remek sziklakepzodmenyek alakultak ki, ahonnan a vallalkozo kedvuek kiugralhattak magukat, mig masok a helyi halak altal nyujtott pedikurszolgaltatast tudtak igenybe venni. 

Innen eszak fele vettuk az iranyt es Muscat varosa ala egy tengerparti homokos strandra mentunk, ahol satrainkat is felallitottuk utolso alkalommal a turank soran. Csutortok este leven (ami nalunk a pentek este), sok helyi lakos is kitelepedett, igy vegul a strand szepen benepesult estere. 

Penteki napon Muscat varosa fele vesszuk az iranyt es a varos megtekinteset kovetoen elindulunk vissza az Emirsegek fele. Al Ain varosaban alszunk, de errol reszletesebben majd egy masik posztban. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s