Ras Al Jinz – Teknosparadicsom

Az elozo postunkban remeltuk, hogy szerencsesek leszunk, de most mar allithatjuk, hogy azok voltunk. Annak ellenere, hogy julius az a honap, amikor a legtobben visszaternek es akkor akar 100 db teknoc is lehet egyszerre a parton, most is volt 5 db, aki eppen kint volt. 
Mi ket teknost tudtunk egeszen kozelrol megnezni, amint eppen kipottyantjak tojasaikat, majd hatso, illetve kesobb mellso labaival betemetik a kiasott godrot. Nagyon meghato latvany volt.


A tengeri zold teknosok atlagosan 80 evet elnek es szuletesuk utan eloszor 20-25 evesen ternek vissza erre a partszakaszra a nostenyek feszket asni es tojast rakni. Fantasztikus abba belegondolni, hogy ennyi ido utan is pontosan megtalaljak azt a par szaz meteres partszakaszt, ahol ok jottek vilagra es most rajtuk a sor, hogy lerakjak a tojasaikat. 


Amikor visszaternek, akkor ket hetes idoszakonkent haromszor jonnek ki a partra tojast rakni. A kozbenso ket-ket hetben a kozeli vizekben elnek. 


Miutan haromszor raktak esetenkent 100 db tojast, ujra utra kelnek es majd csak megint harom ev mulva jonnek vissza, amikor megint tojasokat raknak. Ez a korforgas atlagosan 70 eves korukig tart folyamatosan.  

A harom ev alatt, mig uton vannak, kozel 3000 – 4000 km tavolsagot tesznek meg. A mai kor GPS kovetesenek hala, mar rogzitettek errol a partszakaszrol indulo teknosoket Maldiv szigeteknel es Ausztralia partjainal is. 


Majd harom ev eltelte utan visszaternek es tojasokat raknak, es az elet korforgasa megy tovabb. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s